divendres, 27 de març del 2020

MISCEL·LÀNIA. PROPOSTA DE CUINA

Aquesta setmana des de Miscel·lània us proposam una recepta de cuina exquisita i molt nostra:
Elaboració de GALLETES D'OLI, però ben especials, ja que les farem amb alguna herba aromàtica.


Resultado de imagen de galletes d'oli


INGREDIENTS PER  FER UNES 40 GALLETES I ELABORACIÓ:
100 ML D’AIGUA
100 ML D’OLI D’OLIVA SUAU
1 CULLERADA (DE POSTRES ) DE SAL
15 GRAMS DE LLEVAT ( LLEVAT FRESC)
400 GRAMS DE FARINA NORMAL
HERBES AROMÀTIQUES: ORENGA, ROMANÍ, ALFABEGUERA...
  1. En un bol gran mescla la farina, el llevat , la sal i l’herba aromàtica seleccionada.
  2. A continuació, fes un forat al mig amb la mà i afegeix l’oli i l’aigua tèbia a poc a poc mentre pastes.
  3. Guarda sempre un poc d’aigua per si fos necessari emprar-la tota. Ha de quedar una massa compacta com una coca, tot i que no fa falta pastar-la gaire.
  4. Fes-ne una bolla i deixa-la tapada durant una hora en un lloc calent de la casa perquè fermenti i pugi.
  5. Una vegada la massa hagi duplicat gairebé la seva mida, encén el forn a 200ºC amb calor dalt i baix.
  6. Sobre una superfície enfarinada, estira la massa amb l’ajuda d’un rodet fins que tengui un gruix d’uns 7 mm aproximadament.
  7. Amb l’ajuda d’un tap o un motllo rodó d’uns 3-4 cm de diàmetre, ves fent forats a la massa per marcar les galletes i pica-les amb un escuradents per aconseguir els tradicionals clotets de les galetes d’oli.
  8. Col·loca les galletes en una safata damunt de paper d’enfornar o damunt una lleugera capa de farina perquè no s’aferrin i enforna-les durant uns 15 – 20 minuts aproximadament o fins que estiguin ben daurades per damunt.
  9. Una vegada hagin refredat, guarda-les en un pot hermètic i gaudeix-ne com prefereixis: totes soles, amb paté, amb formatge, amb sobrassada…

    CONTINGUTS I OBSERVACIONS PER FER ALS INFANTS:
  • La seva elaboració és molt senzilla. Deixau-los pastar i anar mesclant els diferents ingredients. Vos proposam que  a més d’anar tocant, ensumant i tastant els ingredients, treballeu amb els infants la seva mesura . D’aquesta manera, si els feim esment amb la manera de pesar amb la bàscula tradicional o digital, així com comparant amb diferents recipients, estarem treballant les habilitats lògico-matemàtiques.  Podem començar a introduir les diferents quantitats amb els nombres corresponents.
  • Treballarem la motricitat fina sobretot amb les herbes aromàtiques per fer-ne bocinets, tallant i separant amb els dits les seves fulles. Podem parlar de que hi ha plantes que fan olor i plantes que no ( comparant amb plantes i flors de la primavera que podem tenir al nostre jardí o balcó, o dins casa). Ensumarem aquestes plantes aromàtiques i explicarem si ens agraden o no aquestes olors, si ens recorden a qualque cosa.
  • En tenir llesta la forma de les galletes ( on treballarem també el modelatge, les formes arrodonides), amb un escuradents farem els foradets a les galletes, i així tornarem a treballar la concentració i motricitat fina.
  • A l’hora d’enfornar-les, també podem parlar de la gran temperatura a la que estarà el forn ( 170-180 graus) comparant-la amb la temperatura que fa a casa. I mesurar el temps de cocció ( uns 20 minuts); anar calculant amb el rellotge o posar un cronòmetre de cuina perquè ens ajudi a fer el compte enrere.
  • A l'hora de degustar aquestes galletes tan delicioses podeu ensumar-les. Podeu comparar el seu aroma i gust.
  • Un cop fetes les  galletes, vos animam a què els infants escriguin la recepta completa i les quantitats. 



Molt bon cap de setmana!!! Gaudiu d’aquest berenar tan fantàstic!!!








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada